Plastic afval en recycling in de EU:

Plastic afval en recycling in de EU:

In Europa is energieterugwinning de meest gebruikte manier om plastic afval af te voeren, gevolgd door recycling. Ongeveer 25 procent van al het geproduceerde plastic afval wordt gestort.

In juni 2019 heeft de EU nieuwe regels aangenomen om het probleem van plastic zwerfvuil op zee aan te pakken, door een reeks maatregelen in te voeren met betrekking tot de top 10 van plastic voor eenmalig gebruik die op de Europese stranden wordt aangetroffen, en visgerei. Het omvat een doelstelling voor 25% gerecycleerde inhoud in plastic flessen tegen 2025 en 30% tegen 2030.

In november 2022 heeft de Commissie nieuwe EU-regels voor verpakkingen voorgesteld. Het omvat voorstellen om het ontwerp van verpakkingen te verbeteren, zoals duidelijke etikettering, om hergebruik en recycling te bevorderen, en roept op tot een overgang naar biologische, biologisch afbreekbare en composteerbare kunststoffen.

Als onderdeel van de Green Deal moet in 2030, 55 procent van het plastic verpakkingsafval worden gerecycled. Dit zou een beter ontwerp voor recycleerbaarheid impliceren, maar Europarlementariërs zijn van mening dat er ook maatregelen nodig zijn om de markt voor gerecycled plastic te stimuleren.

Deze maatregelen omvatten:

In januari 2023 heeft het Parlement gestemd over zijn standpunt inzake regels voor het vervoer van afval, die hergebruik en recycling moeten stimuleren en vervuiling moeten verminderen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Koffiebekers bedrukken Paper2Paper

Cup Type:

Single Walled

Cup Size:

200ml

Klik of sleep een bestand naar dit veld om te uploaden.