Het is mei 2018, de eerste berichten over een Europees verbod op wegwerpplastic komen naar buiten. Fast Forward naar mei 2019, de roep naar een strenger klimaatbeleid is harder dan ooit. Maar hoever staat het plastic verbod, wat is er in een jaar gebeurd en wat betekent het voor ons?

Om het geheugen even op te frissen overloop ik de belangrijkste punten van het verbod zoals het in mei 2018 bericht werd.

  • In eerste instantie worden vooral producten genoemd waarvoor voldoende duurzamere alternatieven voor handen zijn. Denk hierbij aan borden, bestek, rietjes en roerstaafjes.
  • Op bekers en plastic bakjes voor afhaalmaaltijden komt voorlopig nog geen verbod.
  • Tegen 2025 zouden 90% van de plastic flessen moeten worden ingezameld en gerecycled. Onder andere door het invoeren van statiegeld.

Dit is dus allemaal in mei ’18 opgezet, wat is er sindsdien gebeurd. In oktober heeft de overgrote meerderheid (87%) van het Europees Parlement voor het plastic verbod gestemd. In basis blijven de punten hetzelfde. Bovendien worden er nog extra maatregelen toegevoegd, zo moet de dop van een plasticfles altijd aan de fles blijven hangen.

Het plastic verbod zou vanaf 2021 van kracht moeten zijn, maar zover zijn we nog niet. Hoewel het Europees Parlement positief gestemd heeft, moet het plastic verbod nu aan alle lidstaten voorgelegd worden. Zij beslissen over het al dan niet invoeren van de wetgeving.

Het hele verbod is natuurlijk een stap in de goede richting, maar het wordt op zijn vroegst pas in 2021 ingevoerd. Uit onderzoek van de Universiteit van Wageningen blijkt dat er jaarlijks tussen 5 en 13 miljoen ton plastic van het land in zee verdwijnt. Met die nummers is 2 jaar nog lang, veel te lang

Uiteraard zijn de lidstaten vrij om zelf al initiatieven door te voeren. Zowel op lokaal als nationaal gebied gebeurt dat ook in NL. In Amsterdam is bijvoorbeeld vanaf 2020 het gebruik van wegwerpplastic bij alle festivals verboden, en omdat er ook een algemeen glasverbod is moeten organisatoren gebruik maken van herbruikbaar plastic. België heeft vanaf 2020 hetzelfde verbod opgesteld, maar dan op nationaal niveau.

Allemaal goede maatregelen natuurlijk, maar wat betekent het concreet voor ons? Om te beginnen zullen wij, als consument, minder in aanraking komen met producten gemaakt van plastic. En dan vooral producten die maar eenmalig gebruikt worden. In de praktijk gaan we meer papieren en kartonnen producten en producten van herbruikbaar plastic zien. Zo is McDonalds al overgestapt op papieren rietjes (niet naar tevredenheid van de gebruiker overigens) en Starbucks heeft beloofd hetzelfde te doen.

Organisatoren van evenementen zullen moeten overstappen van de klassieke PET-bekers naar herbruikbare varianten. De 2 belangrijkste opties zijn dan polycarbonaat bekers of bekers van PP (polypropyleen). Om weggooien van bekers tegen te gaan, zullen bezoekers (of gebruikers) statiegeld op de bekers moeten betalen.

Het zal even een gedragsaanpassing zijn, maar dat komt allemaal wel goed. We hebben namelijk al gedaan toen de gratis plastic tasjes in de supermarkt verboden werden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *