Wij merken dat klanten, soms, niet goed weten wat wij nodig hebben om de perfecte beker te kunnen drukken. Daarom hebben we een speciale pagina met een aantal tips en een bestand met richtlijnen gemaakt. Hier staan belangrijke aspecten voor het maken van een ontwerp, vooral praktische tips rond de bestandtypen en het plaatsten van elementen op de templates. Maar wist je ook dat er meerdere kleursystemen bestaan om kleuren samen te stellen? Hier leg ik beter uit wat de verschillen zijn en waar je op moeten letten.

RGB of  CMYK?

Een kleur kan dus op aan de hand van meerdere kleursystemen worden samengesteld. Beeldschermen, zoals een TV of smartphone, gebruiken het RGB-systeem. RGB staat voor Red, Green, Blue en het is niet bruikbaar in het printproces. RGB kleuren worden daarom omgezet in een CMYK-kleur.

Het RGB-systeem werkt op basis van toevoeging. De basiskleur is zwart, als een beeldscherm op standby. Door licht in de 3 RGB kleuren toe te voegen met verschillende intensiteiten wordt uiteindelijk de juiste kleur bereikt.

Zoals al kort genoemd, kunnen we RGB-kleuren niet drukken omdat het RGB-systeem gebaseerd is op uitstralend licht.. Daarom gebruiken we overeenkomstige CMYK-codes. CMYK, ook wel Full Color of Quadri genoemd, is kort voor Cyan, Magenta, Yellow en Key. Het CMYK-systeem maakt gebruik van de selectieve absorptie van bepaalde golflengten van wit licht en het werkt subtractief.

Dat klinkt allemaal vreselijk technisch, ik ga het heel simpel uitleggen. Wit licht bevat eigenlijk alle kleuren in het spectrum. Zodra dit licht een oppervlak raakt absorbeert de kleurstof in dit opppervlak al het licht, behalve de kleur van het oppervlak. Om het makkelijker te maken, een wit oppervlak absorbeert geen licht en kaatst dus al het volledige spectrum weer terug. Een zwart oppervlak daarentegen absorbeert al het licht en kaatst niet terug. Een groen oppervlak absorbeert al het licht, behalve het groene licht. Wij zien alleen dit groene licht.

Door, bij wijze van spreken, verschillende kleuren op elkaar te leggen worden verschillende kleuren uit het spectrum weerkaatst en zo kunnen we alle kleuren maken,behalve zwarte. Daarom gebruiken we Key (zwart) . De kleuren die we kunnen “stapelen” zijn Cyaan, Magenta, Yellow (CMY).

Wist je dat: Bij het samenstellen van een CMYK-kleuren gebruiken we percentages. En de som van deze percentages mag nooit hoger zijn dan 280%. Anders gaat de bedrukking vlekken.

En dan hebben we nog het PMS systeem. PMS is kort voor Pantone Matching System. Voor dit systeem is een lijst van kleuren opgesteld (meer dan 1.000) en elke kleur heeft een vaste code. Aan de hand van deze code weten wij welke kleur we moeten gebruiken.

Voor de producten die we digitaal, ofwel full color, bedrukken gebruiken we het CMYK-systeem. Voor de andere drukmethoden maken we meestal gebruik van het PMS-systeem.

Heeft U nog steeds vragen over de kleursystemen en welk systeem het best bij Uw wensen past?
Neem gerust contact met ons op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *