De roep naar een duurzamere en veiligere oplossing voor het gebruik van glaswerk op buitenevenement wordt groter. Zijn er oplossingen of is een volledig verbod van glas een utopie?

Alvorens we ingaan op de aanwezige alternatieven, gaan we een paar jaar terug in de tijd. Het gebruik van disposables (wegwerp plastic) in plaats van glas is al jaren de normaalste zaak van de wereld. De redenen hiervoor zijn simpel: glaswerk is relatief duur en in massa veel te kwetsbaar, dit zorgt voor hoge kosten en brengt een veiligheidsrisico met zich mee. Daarnaast komt er een grotere logistieke organisatie bij kijken, namelijk collectie en schoonmaak.

Het vervangen van glaswerk was echter volledig vrijwillig. Het eerste echte glasverbod dat ik kon vinden, stamt uit 2013. Breda kampt met een toenemend aantal geweldsincidenten waarbij glas als wapen gebruikt wordt. Voorafgaand aan het Breda Jazz Festival wordt een volledig glasverbod opgelegd en de eerste stap is gezet.

Fast forward naar 2019 en een glasverbod is de normaalste zaak van de wereld. Het veiligheidsprobleem lijkt te zijn opgelost, alleen komt nu het duurzaamheidsvraagstuk kijken. Wat te doen met de berg afval die disposables met zich meebrengen?

Alternatieven

Zoals hierboven al deels benoemd, is het meest gangbare alternatief nog altijd de wegwerp plastic PET beker. Een stuk veiliger dan glas, maar hebben een grotere milieu impact. Zeker in de grote aantallen. Tijdens de Gentse Feesten in het Belgische Gent, een evenement van een week (vergelijkbaar met de 4daagse feesten in Nijmegen) worden in 2017 1.6 miljoen plastic bekers gebruikt.

Natuurlijk zijn er nog andere disposable plastic alternatieven. Namelijk PP en PLA. PP is goedkoper, minder milieubelastend maar ook van mindere kwaliteit dan PET. PLA is een volledig biologisch afbreekbaar product, kwalitatief vergelijkbaar aan PET maar wel duurder. Daarnaast reageert PLA slecht op warmte en zon, vanwege de bio-grondstoffen begint PLA af te breken bij warmer weer en vocht. Niet echt geschikt voor de zomerfestivals dus.

Dan komen we bij de betere alternatieven, namelijk de herbruikbare plastic glazen. Deze hebben deels dezelfde karakteristieken als glas. Ze zijn honderden keren herbruikbaar, vaatwasser bestendig maar in tegenstelling tot glas vrijwel onbreekbaar. De 2 soorten zijn Polycarbonaat en herbruikbare PP-bekers.

Polycarbonaat is uiterst populair. Dit is vooral te wijten aan het uiterlijk van de bekers. Polycarbonaat is glashelder en bestaat er een grote variëteit vormen en maten. Ook bedrukking van deze glazen is mogelijk van hoge kwaliteit. Helaas zijn deze bekers vrij prijzig, zeker bij kleinere aantallen. Wij merken dat organisaties actief op zoek zijn naar alternatieven voor glas, maar de budgetten zijn vaak beperkt

Hard plastic PP-Beker op een bevrijdingsfestival

Als antwoord op de budget beperkingen hebben wij herbruikbare PP-bekers. Dit product is nog vrij onbekend maar wij stellen het altijd als alternatief voor bij een aanvraag voor polycarbonaat. PP-bekers hebben op dit moment een basisvorm vergelijkbaar met een Vaasje of Amsterdammertje. Daarnaast zijn de bekers beschikbaar in diverse maten, beginnend bij 120ml en oplopend tot 800ml. Dit maakt de beker ideaal voor het serveren van pils, frisdranken en een veel gangbare zomerse cocktails.  De bekers hebben een matglas kleur als basis en is daardoor niet glashelder, daarentegen zijn PP-bekers full color te bedrukken en zijn de prijzen aanzienlijk lager.

Statiegeld.

Aanvankelijk botst het glasverbod op veel tegenstand. Vooral het kostenplaatje zorgt voor veel commentaar, de hardplastic bekers zijn duurder in aankoop dan disposables. Daarnaast moet er een systeem van collectie en schoonmaak opgezet worden om te kunnen profiteren van de herbruikbaarheid van de bekers.

Het collectie probleem is vrij eenvoudig op te lossen, statiegeld. Wij raden altijd aan om een statiegeldregeling te gebruiken. Zo wordt het financieel risico door het verlies van bekers terugverdient.

PromoCups vereenvoudigt het schoonmaakproces door het volledig over te nemen. We wassen en leveren ze weer waar U ze nodig heeft.

Daarnaast zijn PP-bekers leuke souvenirs, bezoekers van festivals nemen graag een aandenken mee. En niks is leuker dan een beker met originele opdruk. Voor de organisatie genereert dit een leuke extra inkomsten stroom.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *