Heb jij je ooit afgevraagd hoe het komt dat een kartonnen beker niet lekt? We weten namelijk allemaal welk effect koffie heeft op papier. Daarom hebben alle kartonnen bekers een dunne plastic deklaag aan de binnenkant. Ook wel een coating genoemd. Deze coating zorgt ervoor dat de bekers structureel sterk blijven, of met andere woorden, niet gaan lekken.

Traditioneel worden kartonnen bekers gemaakt van papier met een PE-coating. PE staat voor polyethyleen. Bijna iedereen gebruikt dagelijks producten gemaakt van polyethyleen, veel gebruikte verpakkingen zoals flessen en plastic zakken worden gemaakt van PE. We vinden het zelfs in het interieur van onze auto’s. Helaas heeft PE aardolie als grondstof, dus is het schadelijk voor het milieu.

Waar normaal papier zonder coating makkelijk te recyclen is, is papier met PE-coating dat niet. Het proces om de coating van het papier te scheiden is moeilijk, tijdrovend en het vraagt veel hitte. Daardoor eindigen veel bekers met een PE-coating bij het restafval.

Als antwoord op bovenstaand probleem is de PLA-coating ontwikkeld. PLA is kort voor polylactide, of polymelkzuur en wordt volledig vervaardigd uit 100% hernieuwbare bio bronnen. PLA wordt vervaardig met voornamelijk maiszetmeel en suikerriet. En het beste moet nog komen, PLA is volledig biologisch afbreekbaar. Dus als het gebruikt wordt in combinatie met andere composteerbare producten mag het gewoon op de composthoop. Uit onderzoek is eveneens gebleken dat er geen aanwijzingen bestaan dat PLA een hoogwaardig recycle proces verstoort1, dit in tegenstelling tot de fossiele plastics.

Dus met alle bovenstaande informatie in ons achterhoofd, kunnen we concluderen dat bekers met een PLA-coating een stuk minder belastend zijn dan de tegenhanger met een PE-coating. Niet alleen vanwege de grondstoffen die gebruikt worden voor de productie van de coating. Maar ook de graad van recycling.

Daarnaast kunnen producten die volledig gemaakt zijn van composteerbare stoffen in combinatie met PLA ook nog gebruikt worden als meststof (weliswaar na composteren). Een dubbel positief effect.

Dan rest ons nog een belangrijk aspect: de kosten.
We begrijpen dat het voor ondernemingen belangrijk is om kosteneffectief te werken. En dat er vaak vanuit dat oogpunt gekeken wordt naar de verschillende opties. Gelukkig is het productieproces van PLA de laatste jaren aanzienlijk verbeterd, hierdoor komen de prijzen van PLA-bekers en PE-bekers steeds dichterbij elkaar te liggen.

Goed nieuws voor U, voor ons en bovenal goed nieuws voor het milieu!

1‘Bio-based and biodegradable plastics – Facts and Figures’, april 2017

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *